Sivut

31. toukokuuta 2019

Kaulanarun alkeita; PHA


Nyt kun meidän omakin muutto on vihdoin virallisesti taputeltu, on taas aika palata arkeen. Kyllä sitä nauttii edes ajatuksesta, ettei tarvitse rampata kahden asunnon välillä. Onneksi meidän muuttomatka oli niin lyhyt, että pystyimme ajamaan tavaroita paikasta a paikkaan b monen päivän aikana, eikä mitään yhden päivän muuttoa tarvinnut suorittaa. Näiden muuttopäivien väliin mahtui toki myös taas niin odotettu Project Happy Athleten tunti! Pääsipähän kunnolla tuulettamaan ajatuksiaankin!

Olin päättänyt, että tällä kertaa lähdetään liikkeelle ajatuksesta kaulanaruilu ja sen tuomat haasteet. Kysymykset pyörivät lähinnä siinä, miten on hyvä palkata ja milloin on oikea aika palkata. Nämä kysymykset koskivat lähinnä sitä, että kun Penni nyt kuitenkin on ollut jumittaja, että en vahingossa palkkaa sellaisesta tilanteesta mikä edesauttaa jumittamista.

Koska pelasin varman päälle, satuloin Pennin. Poni kun jo ensimmäisellä ratsastuskerralla säikkyi meidän kentän virkaa toimittavat pihaton viereistä pusikkoa. Ninan kanssa vaihdoimme aluksi muutamat sanat koskien muuttoamme, jonka jälkeen suuntasimme sitten hommiin. Tai minä suuntasin. Penni alkoi aluksi tutkimaan vain paikkoja, eikä vaikuttanut kovin kiinnostuneelta hommasta. Pientä jännittyneisyyttäkin oli ilmassa.

Kerroinkin, että satula tuo Pennille niin suuren fiiliksen työnteosta, että se jotenkin kaihtaa tilannetta nousta selkään. Odottelimme kuitenkin rauhassa, josko poni sittenkin kiinnostuisi minusta ja haluaisi tulla tekemään kanssani juttuja. Pienen odottelun jälkeen lähdin kuitenkin hakemaan Penniä seisoskelemasta. Positiivinen yllätys oli, että silloin poni lähtikin tulemaan vastaan ja pääsimme aloittamaan!

Ja siitä penkistähän me lähdimme liikkeelle.Nina katsoi hetken toimintaamme ja totesi sitten, että minun täytyy nostaa rimaa. Vaikka Penni ei meinaa antaa minun nousta penkille, on minun se tehtävä kuitenkin, lähti poni sitten omille teilleen tai ei. Ja muistaa, että se palkka tulee nykyään vain siitä, että ponin selkä on oikeassa kohdassa. Muuten päädymme tilanteeseen, että poni lähtee menemään sen kuuluisan aidan ali ja tarjoaa vain vajaita suorituksia. Noustessani penkille, Penni kuitenkin hyvinkin nopeasti asettui vierelle!

Tosin vähän tilanteen jälkeen poni otti ja lähti taas omille teilleen. Ihme kyllä, yhtäkään vihreää ruohotupsua se ei missään vaiheessa suuhunsa napannut ja palasikin sitten ihan omin neuvoin takaisin luokseni! Tämäkin toi positiivisuutta minun mieleeni, että kenties Penni kuitenkin halusi tehdä jotakin.Kun Penni asettui penkille kohdille hyvin, nousin samantien selkään. Ilme ei ollut mitenkään positiivinen, mutta poni kuitenkin nätisti pysyi paikoillaan. Palkka ja sitten juteltiinkin siitä, että miten tästä eteenpäin. Liikkeelle meinaan. Eteenpäin.

Nina opasti, että voimaa ei nyt haluta todellakaan käyttää, vaan kosketetaan pohkeilla vain. Aluksi kerran, sitten jos ei tapahdu mitään niin koskettelua jatketaan. Niin kauan, että haluttu eteenpäin meno tapahtuu. Voinen kertoa, että oli hitusen haastavaa vain kosketella pohkeilla varsinkin kun Pennin mielipide asiaan oli, että eipä satu kiinnostamaan. Tosin lähtihän se aina Ninan perään, se mitä Penni on ennenkin harrastanut tuli taas esille; seuraaminen. Ninan pitikin koko tunnin aikana muutamia kertoja oikein työntää poni pois, jotta päästiin tekemään jotain.
Palkkasin aluksi pelkästä yhdestä käyntiaskeleesta. Sitten jatkoimme pätkällä käyntiä ja kun se pätkä onnistui niin Penniäpä ei kiinnostanutkaan enää palkka, vaan se haisteli kakkakasat läpi. Nina kertoikin, että Penni varmasti koki tuon tilanteen jo osittain palkkana, eikä tutkiminen ole mikään huono asia. Samaten jos poni ei kiinnostu palkinnosta, niin sitten jatketaan ja katsotaan koska se palkan haluaa. Myöhemmin jutustelimmekin aiheesta enemmän mm. ketjuttamisen (lyhyesti esimerkiksi käynti-peruutus-käynti ja palkkaus) yhteydessä ja että Penni ei varmasti oikein vielä usko tähän uuteen palkkaus taktiikkaan. Poni ei siis välttämättä koe mitään tarvetta suorittaa tehtäviä = ei usko saavansa kiitosta. Nina myös sanoi, että Pennille paras palkka voi olla se, että se saa seisoskella. Ei siis mitään konkreettista palkkaa välttämättä tarvitse aina olla.Yhdestä käyntiaskeleesta lähdettiin liikkeelle


Tärkeää oli näissä eteenpäin pyyntö -tilanteissa kuitenkin muistaa, että HETI kun Penni liikkui eteenpäin oli minun lopetettava pyytäminen. Ihmismielelle kovin haastava suoritus, mutta pakollinen, jotta emme anna vääriä käsityksiä eteenpäin menosta. Pohkeet siis samantien irti kun liikkumista tapahtui. Ja nimenomaan eteenpäin, koska Pennihän tarjosi aika paljon peruutusta.

Kun vihdoin tosiaan päästiin kävelemään, haluttiin, että Penni oikeasti sitten kävelisi, eikä askellus olisi niin minimaalista. Joten uudestaan palattiin siihen pieneen pohkeen kosketukseen, josta piti liikkua suurempaa käyntiä. Enkä nyt huijaa, mutta taisimme muutaman suoran, kiekuran ja tutkimisen jälkeen vasta saada ensimmäisen suuremman askeleen. Emme siis nyt kiinnittäneet yhtään huomiota siihen, missä poni meni vaan tarkoitus oli vain mennä eteen. Jalkani huusivat hoosiannaa kun muutamat sadat metrit paukuttelin maltillisesti kovempaa käyntiä. Onnistuttiin kuitenkin lopulta muutamassa kerrassa. Tässä siis seuraava asia; ei saa lopettaa ennen kuin haluttu asia tapahtuu.

Ja jotta ei draamalta säästytty niin tässä vaiheessa poni säikähti sitä aiemmin mainitsemaani puskaa... Onneksi oli satula ja onneksi en tippunut.

PANIIKKI

Tässä jo vähän parempaa askellusta

Rennomman näköistä menoa, takapääkin näyttäisi ainakin olevan mukana

Nina kannustaa jatkamaan pohjepyyntöjä

Huilitauko ja taas jatkettiin. Nyt sitten Nina kertoi, että pitäisi samalla taktiikalla saada yksi raviaskel. Tallustettiin sitten taas toiset muutamat sadat metrit ja kun raviaskel vihdoin tuli, piti pohkeet rauhoittaa. Ja palkka, tietysti. Toista kertaa ei sitten saatu onnistumaan ilman Ninan avustusta, mutta ainakin saatiin ne muutamat askeleet. Sehän se pääasia nyt kuitenkin oli. Ihmeitä ei kuitenkaan tuon asian suhteen tehdä tunnissa.Ensimmäinen ja viimeinen onnistunut raviaskel ilman apuaKeskustelimme sitten taas siitä täsmällisyydestä pyynnöissä ja otimmekin raipan avuksi. Nina sanoi, ettei tällaista paineistusta ikinä suosittele käyttämään, mutta kun Penni on laiskuuden huippu, on jostakin kaivettava se lähtökohta. Nina alkoi kutittelemaan Penniä raipalla minä selässä ja saimmekin odotella sitten haluttua käyntiaskelta jonkin tovin.


Vähän on epäluuloinen ilme ponilla

Tulin onnistuneen kerran jälkeen alas selästä ja jatkoimme tätä merkistä eteenpäin menoa maastakäsin. Nina totesikin lopuksi, että tämä on nyt se pääasiallinen asia harjoitella; poni lähtee ennen ihmistä liikkeelle raipan kosketuksesta. Maastakäsin. Ja raippa sen takia, että sen käyttö on paljon täsmällisempää kuin pohkeen. Varmasti jossakin vaiheessa kyetään heittämään raippa pois kun poni osaa yhdistää saman ärsytyksen tunteen pohjeapuihin. Ärsytyksestähän koko hommassa oli kyse. Pohkeilla naputtaminen ja raipan kosketus ärsyttävät hevosta ja minun täytyy opettaa, että siitä tilanteesta pääsee pois menemällä eteenpäin. Helppoa.

Tai sitten ei.Kokeilimpa minäkin sitten, tässä mitä ilmeisimmin poni ottaakin sen käyntiaskeleen

Tunti oli kaiken kaikkiaan todella avartava ja sain älyttömästi neuvoja. Nyt vain opettamaan ne ääniavutkin samalla siihen eteenpäin menoon (käynti, ravi..) niin eiköhän tämä pikku hiljaa lähde luistamaan. Eniten jäi käteen apujen täsmällisyydestä ja palkkaamisesta oikeissa tilanteissa. Ja tietysti siitä, että mitään emme voi tehdä niin kauan kuin poni ei eteenpäin halua kulkea. Rimaa täytyy silti muistaa nostaa, ettei junnata liikaa paikoillaan, varsinkin kun on vielä niin fiksu poni, joka kyllä tietää mikä aidan lankku on matalin.

Tässä konkretisoituu tämä seisomisen antama palkkio ponille

Ja koska nyt muuttokin on suoritettu, niin pääsen oikeasti asiaan paneutumaan! Aion nyt panostaa täysillä maastakäsin eteenpäin menoon pyynnöstä ja merkistä. Haluan uskoa, että seuraavan kerran kun Nina tulee heinäkuun lopussa, olemme jo paljon pidemmällä tässä asiassa.

Ehkä jopa laukkaamme maastakäsin? 

2 kommenttia:

 1. Olipas taas mielenkiintoinen postaus! Tästä sai taas vähän inspiraatiota omaankin tekemiseen 😊

  Ja hei, upeita nää kuvat taas kerran! Näytät niin onnelliselta tässä viimeisessä kuvassa! 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että tästä oli hyötyä 😊 minä yritin kirjoittaa mahdollisimman ymmärrettävästi mutta ajoittain vähän tökki 😂 haastavaa kirjoittaa tämmöisestä!

   Mutta kiitos suuresti 😍 Miehellehän se kunnia taas kuuluu!

   Poista